Cukrzyca ciążowa- objawy i zalecenia
Cukrzyca ciążowa pojawia się u kilku procent przyszłych mam. Kobiety, u których zdiagnozowano tę przypadłość, mają zaburzenia w działaniu insuliny, wskutek czego dochodzi do wzrostu stężenia cukru we krwi. Nadmiar glukozy jest niebezpieczny zarówno dla matki, jak i dla płodu, dlatego natychmiast po rozpoznaniu schorzenie należy rozpocząć leczenie. Cukrzyca GDM 1 wymaga jedynie zastosowania odpowiedniej diety, natomiast w przypadku cukrzycy GDM 2 poza zmianą nawyków żywieniowych konieczne jest przyjmowanie określonych dawek insuliny.
Objawy cukrzycy ciężarnych to przede wszystkim wzmożony apetyt i zwiększone pragnienie. Charakterystycznym symptomem są także nawracające infekcje intymne, zawroty głowy i permanentne uczucie zmęczenia. Podstawą leczenia jest dieta uwzględniająca wskaźnik BMI pacjentki.
Dieta cukrzycowa w ciąży ma na celu ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, dlatego tak istotne jest przestrzeganie zasad odnośnie składników, kaloryczności i częstotliwości przyjmowanych posiłków. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne oscyluje w granicach 1800- 2100 kcal. Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasowych co 2-3 godz. Poza pierwszym i drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją, trzeba zjeść dodatkową porcję tuż przed snem- w sumie 6 posiłków.
Podstawową zasadą diety cukrzycowej ciężarnych jest wyeliminowanie z jadłospisu cukrów prostych (słodyczy, lodów, wypieków na bazie cukru, słodkich owoców- bananów, bakalii). Można natomiast spożywać węglowodany złożone– produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza gryczana, brązowy ryż), rośliny strączkowe (fasola szparagowa, groch, soczewica), zielone warzywa (brokuły, cukinia, ogórki, sałata). Cukrzyca w ciąży wymaga znacznego ograniczenia przyjmowania tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych. Można jedynie sięgać po odtłuszczony nabiał, chude mięso (drób, cielęcina) i chude ryby (dorsz, szczupak, mintaj). Niski indeks glikemiczny zawierają także: czarne porzeczki, owoce cytrusowe, jabłka, śliwki, wiśnie, jagodycebula, por, bakłażan, szparagi, papryka, czosnek, pomidory, seler, mleko sojowe, chleb orkiszowy, makaron razowy.
Cukrzyca a ciąża
Cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę, pod warunkiem regularnych konsultacji w gabinecie diabetologicznym i ginekologicznym. Przestrzeganie zaleceń lekarzy (m.in. odnośnie diety) znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u dziecka oraz powikłań stanowiących zagrożenie dla zdrowia matki. Kobiety zmagające się z tą przewlekłą chorobą wymagają specjalnej opieki nie tylko w trakcie ciąży, ale również w okresie jej planowania, ponieważ pierwsze tygodnie ciąży są kluczowe dla rozwoju płodu.
Nowoczesne metody leczenia cukrzycy, możliwość samokontroli stężenia glukozy oraz postępy w dziedzinie monitorowania stanu zdrowia rozwijającego się płodu sprawiają, że ciąża z cukrzycą nie jest obarczona tak dużym ryzykiem jak jeszcze przed kilkunastoma laty.