Zdiagnozowana cukrzyca typu 1 jest chorobą przewlekłą wymagającą podawania określonych dawek insuliny. Uzupełnianie leczenia farmakologicznego odpowiednio zbilansowaną dietą ma zasadnicze znaczenie dla efektywności terapii cukrzycowej.
Dieta cukrzycowa
Dieta przy cukrzycy ma za zadanie chronić przed groźnymi w skutkach wahaniami poziomu glukozy we krwi. Codzienne menu diabetyka uzależnione jest od indywidualnego stanu zdrowia pacjenta, dlatego wymaga konsultacji z lekarzem prowadzącym. Zalecana dieta różni się w zależności od typu cukrzycy oraz skuteczności dotychczasowego leczenia.
Regularne posiłki i niezbyt obfite porcje to jedne z podstawowych założeń diety cukrzycowej. Diabetycy powinni sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone- przede wszystkim produkty zbożowe, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasza gryczana, płatki owsiane, otręby pszenne, rośliny strączkowe i zielone warzywa– brokuły, cukinia, sałata, ogórki. W codziennym menu cukrzyka powinno znaleźć się chude mięso (drób, cielęcina), ryby (szczupak, makrela, mintaj) i odtłuszczony nabiał (mleko, twarożek, kefir). Chorzy powinni zrezygnować z produktów bogatych w cukry proste, takich jak słodycze, lody, ciasta, a nawet owoce i soki o dużej zawartości cukru (banany, winogrona). Posiłki przyjmowane przez cukrzyka mają nie tylko zredukować wahania poziomu glukozy we krwi, ale także zapobiec nadwadze i otyłości.
Przykładowy jadłospis dla cukrzyka
Pierwszy dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego, 4 plastry szynki z indyka, 1 pomidor, zielona herbata
Drugie śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi
Obiad: zupa brokułowa; dorsz pieczony w folii z ziołami, brązowy ryż
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
Kolacja: serek wiejski light z ogórkiem
Drugi dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, margaryna roślinna do posmarowania, 1 jajko na twardo, 2 szczypty szczypiorki, woda mineralna
Drugie śniadanie: 4 kromki pieczywa chrupkiego, gruszka
Obiad: krem warzywny; pierś z kurczaka gotowana na parze, 3 ziemniaki
Podwieczorek: starta marchew z jabłkiem
Kolacja: 2 kromki chleba razowego, 4 plastry wędliny drobiowej, pomidor
Trzeci dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba graham, twarożek ze szczypiorkiem, jabłko, herbata bez cukru
Drugie śniadanie: 3 wafle ryżowe, brzoskwinia
Obiad: zupa ogórkowa; ryba pieczona w folii, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: garść ziaren słonecznika i pestek dyni
Kolacja: brązowy ryż z warzywami (brokuły, fasola szparagowa, papryka)
Czwarty dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego, chudy twaróg, 2 liście sałaty, rzodkiewka, kawa zbożowa
Drugie śniadanie: sałatka z cytrusów
Obiad: zupa pomidorowa; pulpety drobiowe, kasza jęczmienna
Podwieczorek: szklanka soku wielowarzywnego
Kolacja: sałatka jarzynowa z jajkiem
Piąty dzień:
Śniadanie: bułka razowa, naturalny serek homogenizowany, garść świeżych jagód, herbata czerwona
Drugie śniadanie: kefir ze świeżymi malinami
Obiad: zupa kalafiorowa; pulpety z dorsza, kasza jaglana
Podwieczorek: sałatka warzywna (bakłażan, cukinia, pomidor, seler)
Kolacja: makaron razowy
Szósty dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego, 2 plastry szynki z indyka, zielona herbata
Drugie śniadanie: jogurt naturalny z otrębami pszennymi, garść świeżych wiśni
Obiad: zupa grzybowa; filet z kurczaka gotowany na parze, brązowy ryż z kukurydzą i fasolą szparagową
Podwieczorek: papryka faszerowana twarożkiem
Kolacja: mintaj w galarecie z warzywami
Siódmy dzień:
Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego, 2 plastry sera żółtego, pomarańcza, herbata czerwona
Drugie śniadanie: koktajl warzywny (pomidor, seler, marchew)
Obiad: barszcz czerwony; cielęcina duszona z warzywami, 3 ziemniaki
Podwieczorek: mizeria z jogurtem i szczypiorkiem
Kolacja: sałatka owocowa (świeży ananas, brzoskwinia, morela)